tisdag 14 september 2010

You don't get another chance

Det har varit en fin helg med trevliga kvällar. Goda drinkar med ett gäng tjejer på fredagen och en mycket trevlig middag i lördags. Det är så härligt att umgås med likasinnade vänner vid olika tillfällen och kunna prata om precis allt och ingenting. På söndagen stod jag några timmar i valstugan och sedan var det dags för den första längre debatten mellan Fredrik och Mona.

Det är någonting som slår mig så fort valet eller politik överhuvudtaget kommer på tal. Människor brinner för sina politiska åsikter (de som har några) och kan i vissa fall tänka sig att glömma alla regler om vad vanligt hyfs och trevligt beteende är när de vill föra fram sina tankar. Det är så viktigt för en del personer att föra fram sin åsikt att man hellre ändrar tonläget och rent av säger elaka saker istället för att hålla sig till saken och kunna resonera på ett vettigt sätt. Jag blir ganska likgiltig varje gång något sådant händer, för jag tycker att det är så tråkigt när argumenten brister och man istället måste visa sig bättre genom att säga elaka saker eller exempelvis riva sönder material.

Jag må vara partisk, men under mina fyra år som politiskt aktiv har jag aldrig sett en äldre moderat säga nedlåtande saker till en ung medlem från SSU, hört en medlem från MUF ropa till personer som gått förbi socialdemokraternas valstuga att slänga materialet de precis fått, eller berättat för en vänsterpartist precis hur usel den personen är som människa på grund av sin partitillhörighet. Om vi däremot ändrar rollerna har jag både upplevt och sett sådana händelser både en, två och tre gånger för mycket.

På något sätt måste man ändå förstå att vi lever i ett demokratiskt land, där alla har rätt till sina åsikter och kan uttrycka dem så länge de inte strider mot grundlagen. Jag tänker inte bli otrevlig mot andra för att vi har olika åsikter, men man måste kanske däremot inse att det finns vissa frågor som man aldrig kommer kunna enas om. Det här gäller inte bara politik, utan är någonting som många skulle behöva tänka på generellt. Behandla människor, vänner och din familj så som du själv vill bli behandlad. För i slutändan är det ändå bara så att dina egna negativa och elaka handlingar kommer att slå tillbaka mot dig själv.


Bild Le love